WordPress lisäosat

Wordpress liitännäiset

WordPressiä on helppo laajentaa ja täydentää erilaisilla lisäosilla / liitännäisillä / plugareilla (eng. plugin). Lisäosilla sivustolle saadaan uusia toimintoja ja lisäominaisuuksia. Pelkästään ilmaisia lisäosia on tarjolla kymmeniätuhansia WordPress.org palvelussa. Lisäksi tarjolla on maksullisia lisäosia esim. Envato market sivustolla. Itse käytän molempia, sekä ilmaisia, että maksullisia liitännäisiä. Maksullisissa liitännäisissä mukana on usein jopa henkilökohtainen tuki.

Wordpress Liitännäiset

Mitä huomioida WordPress lisäosia asennettaessa?

Lisäosia etsiessä ja asennettaessa on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita, sillä huono liitännäinen voi pahimmassa tapauksessa rikkoa koko sivuston. Alla muutamia huomioon otettavia asioita

  • Yhteensopivuus: Onko lisäosa yhteensopiva sivustollasi käytetyn WordPress version kanssa. Suositeltua on hoitaa WordPressin päivitykset säännöllisesti, jolloin on todennäköisempää, että uudet liitännäiset toimivat sivustollasi, mikäli näin on liitännäisen tiedoissa ilmoitettu. Sivusto kannattaa testata liitännän asetuksen jälkeen, sillä yhteensopimattomuutta saattaa ilmetä myös teeman tai muiden liitännäisten kanssa. Vaikka uusi liitännäinen toimisikin, saattaa se aiheuttaa häiriötä johonkin aiemmin toimineeseen liitännäiseen, esim. lomakkeen toimivuuteen.
  • Säännölliset päivitykset: Suosittelisin tarkistamaan, että liitännäistä päivitetään säännöllisin väliajoin, jolloin se todennäköisesti tulee jatkossakin toimimaan sivustosi kanssa. Yleensä liitännäisen tiedoissa on ilmoitettu viimeisen päivitykset tekoaika. Tämä ei yleensä sopisi olla kauempaa kuin puolivuotta sitten.
  • Suosio / arviot: Liitännäisestä näkee yleensä kuinka monta kertaa se on ladattu. Mikäli latauskertoja on kertynyt useita, on liitännäinen todettu hyväksi ja sitä ovat useat käyttäneet. Usein tähdillä on arvioitu yleisarvosanaa toimivuudesta ja mahdollisesta tukipalveluiden aktiivisuudesta.
  • Dokumentointi: Hyvä dokumentointi on pohja onnistuneelle asennukselle ja käyttömukavuudelle
  • Tukifoorumi: Mikäli ongelmia liitännäisen käytössä ilmaantuu, on mukava saada tukea ja vastauksia ongelmiin. Tukifoorumin aktiivisuutta on hyvä tarkkailla ainakin maksullisten lisäosien osalta.

Käyttämäni WordPress lisäosat

YOAST SEO

Yoast SEO liitäntä antaa vihjeitä sivukohtaiseen optimointiin kertomalla hyvinkin tarkasti mitä tulisi tehdä, jotta hakusana olisi paremmin kohdesivulla käytössä. Liitännän avulla myös metatietojen kirjoittaminen käy helposti. Jokaiselle sivulle voi kirjoittaa Meta otsikon ja Meta kuvauksen/ tekstit, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa. Lisäksi liitäntä luo automaattisesti sivustosta sivukartan (sitemap), joka auttaa google indexoimaan sivut paremmmin.

Simple 301 Redirects

Simple 301 Redirect liitännän avulla ohjataan kävijät oikeaan osoitteeseen. Uusia verkkosivuja tehdessä sivukohtaiset linkkipolut usein vaihtuvat. Liitännän avulla vanhat linkkipolut saadaan osoittamaan uusiin, jolloin sivujen hakukonelistaus ei kärsi. Kun uudelleenohjaus on hoidettu kuntoon, jatkavat myös sivuston ulkopuoliset linkitykset toimintaansa.

WP Total Cache ja LiteSpeed Cache

WP Total Cache ja LiteSpeed Cache tyhjentävät välimuistin, joka nopeuttaa sivuston latausaikaa. Kun välimuistin tyhjentää muutosten jälkeen näkyvät muutokset varmasti kaikille heti. Eri verkkohotelleilla on kuitenkin omia suosituksiaan juuri heidän palvelimelleen sopivilla Cache liitännäisillä ja niiden asetuksilla, joten asiaa kannattaa kysellä omalta verkkohotellilta.

Contact Form 7

Contact Form 7 liitännällä yhteyslomakkeiden luonti käy helposti. Lomakkeet on valmiiksi käännetty suomeksi ja niiden editointi on helppoa.

All In One Migration

All In One Migration liitännällä sivuston siirto käy helposti esimerkiksi palveluntarjoajalta toiselle. Lisäosa paketoi tietokannan, lisäosat ja teemat, sekä kuvatiedostot. Lisäosaa voi käyttää tarvittaessa myös sivuston varmuuskopiointiin.

WPML kieliliitäntä

WPML kieliliitännän avulla sivuston kääntäminen käy kaikille halutuille kielille. Liitännän avulla voi luoda yksilölliset sisällöt sivukohtaisesti eri kielille. Sisältö tulee toki kääntää itse tai tilata käännöstoimistolta, Kieliversioita tehdessä on hyvä muistaa, että myös Wodpressin, teeman ja liitännäisten eri osissa saattaa olla näkyvillä käännöksiä vaativia termejä. WPML on maksullinen lisäosa.


Huomioitavaa: Sivustoa julkaistessa kannattaa turhat/ käyttämättömät lisäosat poistaa, jotta sivusto latautuisi nopeammin. Lisäosien määrä kannattaa myös samasta syystä pitää minimissään.

Asennamme mielellämme toiveidesi mukaiset liitännät sivustollesi. Kysy lisää verkkosivupaketeistamme.

Seuraava artikkeli
Verkkosivujen tekijän valinta