Tekstin kirjoitus verkkosivuille

Laadukas tekstisisältö verkkosivuille

Miten kirjoittaa selkeä ja hyvä teksti verkkosivuille, joka samalla toimisi hyvin hakukoneissa? Miten kirjoittaa lukijaa puhutteleva teksti? Artikkelissa annan vinkkejä, miten mielestäni päästään parhaimpaan lopputulokseen.

1. Mistä sivustolla on kysymys

Kävijä silmäilee sivuston läpi nopeasti. Pienelläkin vilkaisulla seuraavat asiat tulisi selvitä nopeasti, niin ettei kävijän tarvitse liikoja miettiä:

 1. Mitä yritys tekee?
 2. Mitä palveluita tarjotaan?
 3. Missä yritys toimii?
 4. Kenelle palveluita tarjotaan?

Tärkeimmät asiat tulisi olla kiteytetysti otsikossa ja ensimmäisessä kappaleessa. Tekstiä kirjoittaessa tulisi huomioida, että aihe ei välttämättä ole entuudestaan tuttu kävijälle. Asia tulisi ilmaista niin, että kaikki ymmärtävät, mitä yritys tekee, eivät vain ne, joille ala on tuttu.

2. Helppo silmäillä läpi

Koska harva lukee verkkosivuston tekstejä läpi sana sanalta, tulisi teksti olla helposti silmäiltävää. Silmäilyä voi helpottaa seuraavilla keinoilla:

 1. Kuvaavat otsikot ja väliotsikot
 2. Kappalejaot: älä kirjoita liian pitkiä tai liian lyhyitä kappaleita.
 3. Nostot
 4. Listat

3. Kehoitukset toimintaan / yhteydenottoon

Lisää teksteihin toimintakehoituksia ja painikkeita. Näin kävijän on helpompi siirtyä sivulta toiselle. Painikkeiden/toimintakehoitusten tulisi olla selkeitä ja kohdesivun vastata kehoitukseen.

4. Tekstin määrä

Jotta tekstisisältö toimisi myös hakukoneille, tulisi tekstiä olla riittävästi. Hakukoneiden kannalta hyvä määrä tekstiä on noin 300-500 sanaa/ sivu. Toki sisällössä tulee ottaa huomioon  myös tekstin laatu. Turhaa jaarittelua ja toistoa ei kannata ruveta kirjoittamaan. Kirjoita vakuuttavasti.

5. Hakukoneiden huomioiminen

Tekstiä kirjoittaessa tulisi huomioida hakukoneet: Millä avainsanoilla kävijät etsivät palveluitasi? Avainsanoja tulisi käyttää luonnollisena osana tekstiä. Yhtä sivua kohti tulisi miettiä avainsana tai avainsanapari (esim. kampaamo, Vantaa) jonka varaan yksittäinen sivu rakennetaan. Avainsanaparia tulisi sitten käyttää otsikossa, alku- ja lopputekstissä ja jokusen kerran tekstisisällössä sekä väliotsikoissa, siellä minne se luonnollisesti sopii. Tekstin tulisi olla uniikkia joka sivulla.

6. Huomioitavaa

 1. Älä kopioi: On hyvä katsoa mitä kilpailevat yritykset tekevät ja miten he ovat palveluistaan kirjoittaneet, mutta kopiointi on kiellettyä. Myös hakukoneet rankaisevat kopioidusta tekstisisällöstä. Jos et itse pysty tekstiä kirjoittamaan, hanki tekstinkirjoitus palveluna.
 2. Vain uniikkia tekstisisältöä: Hakukoneet eivät pidä toistosta. Kirjoita jokaiselle sivulle uniikki tekstisisältö
 3. Kirjoitusvirheet: Oikolue teksti moneen kertaan ja mahdollisuuksien mukaan tarkistuta teksti toisella henkilöllä. Kirjoitusvirheet antavat huonon kuvan yrityksestäsi.
 4. Kapulakieli: Älä käytä kapulakieltä. Vältä myös turhaa jaarittelua ja turhia lisäsanoja tekstissä

7. Tuore sisältö

Sisältöä olisi hyvä aina välillä päivittää ja tekstimäärää lisätä mahdollisuuksien mukaan. Hakukoneet pitävät tuoreesta tekstisisällöstä. Mikäli blogin kirjoitus ei sovellu sivustollesi, päivittele aina välillä muuta tekstisisältöä.

 

Laadukas, informatiivinen, puhutteleva teksti toimii verkkosivuilla parhaiten. Kun tilaat verkkosivut yritykseltäni, ohjeistan parhaani mukaan laadukkaan tekstin kirjoittamiseen. Katsotaan yhdessä otsikot kuntoon ja jaetaan sisältö niin, että se toimii lukijalle.

Edellinen artikkeli
Pikaopas kieliversioiden tekemiseen WordPressillä
Seuraava artikkeli
Miksi valita WordPress?