Verkkosivujen tekijän valinta

Verkkosivujen tekijä

Verkkosivujen tekijää valittaessa kannattaa ottaa huomioon useampi seikka.  Tekijöitä kannattaa kilpailuttaa ja referenssejä kannattaa katsella, jotta hintahaarukka ja tekijöiden tyylit hahmottuvat. Verkkosivusto on suuri investointi yritykselle ja siihen kannattaa panostaa. Verkkosivujen tekijäksi kannattaa valita ammattilainen, jolta homma onnistuu.

 

Referenssit

Verkkosivujen tekijää valitessa on hyvä tutustua tarkasti tekijän aiempiin töihin. Miellyttääkö tekijän tyyli? Millaisia töitä tekijä on aiemmin tehnyt? Toimivatko aiemmat sivustot hyvin eri päätelaitteilla? Onko referenssejä riittävä määrä? Ja millaisia teknisiä toteutuksia sivustoilla on? Millaisen sivuston sinä haluaisit, uskotko tekijän saavan sinulle sellaisen aikaan?

Kommunikointi

Välittyykö sivuston tekijän kanssa kommunikoidessa ammattitaito? Tuntuuko henkilö sellaiselta, jonka kanssa olisi helppo tehdä yhteistyötä? Vastaako tekijä viesteihisi ja kysymyksiisi?

Hinta

Verkkosivuston hintaan vaikuttavat monet tekijät, näitä ovat mm. ulkoasu, laajuus, käytettävyys, toiminnot ja hakukoneystävällisyys. Ammattilaisen tekemänä verkkosivujen hinnat alkavat yleensä 1000€:sta. Usein freelancereiltä saattaa saada sivuston samalla laadulla edullisemmin kuin mainostoimistolta. Tarjouksia kannattaa kysellä useasta paikasta ja vertailla hintoja sekä tarjousten sisältöä.

Sivuston päivitettävyys

Suurin osa sivustoista rakennetaan WordPress julkaisujärjestelmän päälle. Sivuston voi rakentaa joko valmisteeman päälle tai omatekoiselle teemalle. WordPress uusiutuu jatkuvasti ja päivityksiä tulee usein: Onko teema päivitettävissä? Saako tekijältä apuja päivitysten tekoon tarvittaessa jatkossakin? Tehdäänkö sivuston ylläpidosta sopimus vai pitääkö asiakas itse huolta päivityksistä.

Sivuston optimointi

Onko tekijällä kokemusta hakukoneoptimoinnista? Laitetaanko kuvat kooltaan sellaisiksi, että ne latautuvat nopeasti? Nimetäänkö kuvat oikein Alt- tägeineen? Laitetaanko sivukohtaiset Meta otsikot ja kuvaukset kuntoon? Tulevatko sivut latautumaan nopeasti ja toimimaan moitteettomasti? Ohjeistaako tekijä hakukoneystävällisemmän tekstin aikaansaantiin? Tehdäänkö otsikointi oikein (h1, h2, h3..) ja käykö otsikoissa avainsanat ilmi? Optimointi tulisi huomioida sivustoa tehdessä, jotta sivut löytyvät paremmin googlesta ja mahdollinen maksettu mainonta tulee edullisemmaksi. Hyvä tekijä asentaa sivustolle myös Google Analytics kävijäseurannan, jotta voidaan analysoida, ketä sivustolla vierailee.

Linkkipolkujen uudelleenohjaus

Mikäli kyseessä on verkkosivujen uudistus, tulisi tekijän pitää huoli, että vanhat linkkipolut uudelleenohjautuvat. Näin hakukonelistauksia ei menetetä ja sivuston ulkopuolelta tehdyt linkit jatkavat toimintaansa (esim. SOME).

Tuki

Julkaisujärjestelmät mahdollistavat sivuston omatoimisen editoinnin. Entä jos sivustosta tulee myöhemminkin kysyttävää tai päivityksissä tulee ongelmia? Mitä jos haluat laajentaa sivustoa? Muistathan kysyä miten tuki hoituu jatkossa, auttaako tekijä myöhemminkin eteenpäin?

Verkkohotelli

Monien tekijöiden pakettiin kuuluu myös verkkohotelli/ sivusto on sidottu kuukausimaksulla palveluntarjoajaan. Verkkohotelleita on monen hintaisia ja pakettiin kuuluvat usein myös sähköpostilaatikot. Mikäli asiat eivät tulevaisuudessa sujukaan sivuston tekijän kanssa, voiko sivuston siirtää toiselle palveluntarjoajalle? Hyvä verkkohotelli on nopea ja pitää sisällään helppokäyttöisen hallintapaneelin. Mielestäni hyvään verkkohotelliin kuluu myös auttava asiakaspalvelu. Verkkohotellia on hyvä pohtia sivuston tekijän kanssa. Hyvä tekijä auttaa palvelutarjoajan valinnassa, sekä tarvittaessa domainin hankinnassa.

Aikataulut

Millä aikataululla sivusto tarvitaan? Pystyykö tekijä toimittamaan sivuston aikataulujen puitteissa? Mikäli aikataulut ovat kiireelliset, kannattaa huolehtia myös oma osa kuntoon: tarvittavat materiaali, tekstit ja kuvat tekijälle valmiiksi.

Sopimus

Tekijän kanssa kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus siitä, mitä projekti pitää sisällään ja missä aikatauluissa se toimitetaan. Näin ei jää varaa epäselvyyksiin. Sivusto on aina hyvä tilata pakettina, jolloin hinta on selkeä. Mikäli projekti laajenee/ sivumäärä tai toiminnat kasvavat, on lisäyksien hinta hyvä sopia sähköpostitse.

Mikäli tarvitset verkkosivujen tekijää, tässä sinulle yksi vaihtoehto. Tarjoamme yrityksille yksilöllisiä kotisivuja liiketoiminnan tueksi. Tutustuthan referensseihimme ja pyydät tarjouksen projektillesi.

Edellinen artikkeli
WordPress lisäosat
Seuraava artikkeli
Kotisivuprojekti käytännössä